MIJN TUIN                                                               

WEL EN WEE IN DE EIGEN TUIN

 

Op deze pagina staan kleine belevenissen uit onze tuinen, die wij graag met elkaar willen delen.

Februari 2013

Eindelijk weer eens een melding voor deze pagina: een foto van Joop die enthousiast is over een paartje Goudvinken dat in haar Prunus subhirtella autumnalis zit. De man met zijn felle verenpak is snel te vinden maar zijn grijsgekleurde vrouw....? Volgens Joop zit ze linksonder zijn egaa.

Januari 2013

Bijna weer zaaitijd!

Het is altijd leuk om iets nieuws te proberen als je gaat zaaien. En juist tuinjoffers zijn altijd op zoek naar noviteiten. Daarom enige suggesties:

Thompson & Morgan heeft een Digitalis purpurea in de aanbieding die luistert naar de naam "Candy Mountain". Het is de eerste digitalisplant waarvan de bloemen omhoog wijzen. Zaad is te bestellen via Vreeken.

Ook een leuke: Calendula officinalis "Sherbet Fizz", kleuren zijn rood met bruin. Een heel aparte Goudsbloem.

Tot slot een bijzondere Cematis: Clematis tangutica "My Angel". De bloemblaadjes zijn aan de buitenkant brons van kleur en de binnenkant is geel. Heel mooi!
 

27 december

Kalk voor de tuin

Al in de herfst kun je beginnen kalk te strooien in je tuin. Tenzij je al een kalkrijke bodem hebt, is dit een stimulans voor je planten. Kalk met fossiele zeewierkalk, zorg ervoor dat je planen de meststoffen beter opnemen. Strooi meteen oo wat rondom je Buxus, rozen, bessenstruiken en druif, ze zijn dol op kalk. Strooi je in het najaar kalk dan kan dit de hele winter in de grond trekken en kun je in het voorjaar meteen beginnen te mesten.

Maërl is hiervoor een uitstekend product. Het bestaat uit zeewieralg dat voor de Bretonse kust wordt verzameld en bewerkt. Het bevat veel sporenelementen en mineralen die waardevol zijn voor de bodem. Maërl is tevens aan te bevelen voor een goede ontwikkeling van bladplanten. Strooi hiervoor een paar keer tijdens de opgroei van Maërl over de planten, dat is alles.

27 juli 2012

Cacaodoppen en meststoffen: pas op de hond!!

In milieuvriendelijke tuinmest bv in zakken koemest, zitten soms hoge concentraties theobromine, de stof die in de cacaoboon voorkomt . Bij een hond van 30 kilo kunnen na het eten van 450 gram meststof (of 150 gram grondverbeteraar) ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die tot de dood kunnen leiden. Mensen kunnen deze stof goed afbreken via de lever en afvoeren via de nieren. Veel diersoorten, zoals paarden, runderen, pluimvee, vogels en honden kunnen dit niet. 
Heb je een hond, mulch dan absoluut niet met cacaodoppen!
 

20 juli 2012

Deze bosmuis vindt een gastvrij onthaal in de tuin van tante Jopie. Zij griezelt niet van deze beestjes maar vindt ze juist leuk, hetgeen de webmaster goed kan begrijpen.
In de loop der jaren gingen er in de tuin van Joop tonnen havermout door. In haar eentje houdt zij de havermoutindustrie in stand. Vogels en muizen hebben in haar tuin dan ook nooit honger en komen er graag en vaak. Vandaag zag Joop twee bosmuizen met elkaar boksen! Op hun achterpootjes stonden ze elkaar klappen uit te delen want ieder van de twee wilde de laatste kruimels hebben. Voor Joop zijn deze leuke beesten de krenten in de pap. Zij deelt haar domein met flora en fauna. Heerlijk als je daar zo van kunt genieten!

18 juli 2012

Sinds september 2010 heeft geen Joffer nog iets gemeld of gestuurd voor deze pagina. Maar nu is er iets dat Gé met jullie delen wil: een zomers tafereel bij haar achterdeur. Het mag stormen en regenen maar in de tuin van Gé bloeien de rozen dat het een lieve lust is en staat er van alles te stralen alsof het volop zomer is....


Klik door naar de tuinen van onze Joffers

Websites van enige van onze Groene Joffers:

www.lumine-swagerman.nl Voor een smaakvol tuinontwerp.
(Lumine won met haar tuinontwerpen diverse malen een prijs.
In juni 2010 verscheen van haar eigen tuin een grote reportage in The Garden, het tijdschrift van de Royal Horticultural Society)

www.natuurfragmenten.nl Natuurwebsite van Tineke.

www.challagladiolen.nl De mooie gladiolen van Hermien.

 

 

6 september 2010

Ha, Joop stuurt weer een berichtje uit haar vogelvriendelijke tuin:


Wij mezen zijn blij, dat we in dit droge restaurant ons maagje kunnen vullen. de rozijnen hebben we al op.
De voederplaats bevindt zich op "hupafstand "van de badgelegenheid, nl de vogeldrinkbak, die nu steeds met vers regenwater gevuld is. Daar krijg je een prachtig verendek van, staat te lezen in de vogelkrant.

20 april 2010

Ziehier het verhaal over Joops dwaze pimpelmees. Is deze mees dement of onervaren?

Pipa Pimpelmees.
 
Al weken is Pipa Pimpelmees op zoek naar een nieuwe behuizing. Steeds weer kwam ze het vogelhuisje bezoeken. Helemaal beviel het haar niet, de entree was niet helemaal naar haar zin.... Na vele verwoede pogingen de opening wat groter te maken- als ware zij een specht- gaf zij het op.
De locatie van het perceel beviel haar echter wel. Hier wilde ze wel wonen. Restaurant dichtbij.... Ze dacht diep na en besloot eigensnavelig een penthouse op het dak te bouwen.Het is al in een vergevorderd stadium. Nu nog een echtgenoot..
Maar wat als het gaat regenen?

21 maart 2010

Na een lange, lange winter vol sneeuw en ijs, is eindelijk de lente begonnen! Wij tuinvrouwen hebben er met smart op gewacht!
De temperatuur is tot aangename hoogte gestegen en allemaal hebben we ons weer op onze tuinen gestort. De eerstelingen staan boven de grond: beeldschone irisjes bijvoorbeeld. Allerlei planten komen weer bovengronds, de eerste vlinders vliegen weer en salamanders en kikkers komen terug naar hun paaiplaatsen in onze vijvers. Kortom: het is weer genieten en hard werken!
Zelf ben ik begonnen te zaaien. Als het weer wat betrouwbaarder is, gaan de stekken naar buiten. Omdat slakken dol zijn op die verse tere plantjes moet je tegen vraat beschermen. Ik  heb de hele winter de netjes van de vogelpinda's bewaard. Daarin doe ik per netje een potje en hang de hele boel aan een lijn. Geen slak die erbij kan. Misschien ook een tip voor jou!
Heb je iets leuks te melden dat je wilt delen met de andere Joffers, meld het mij!
Tineke

 

=======================================================

5 november 2009

Dorine vaart sinds een paar jaren samen met haar hubby door rivieren en plassen met hun bootje. Onderweg zien ze vaak de leukste dingen. Dit is er een voorbeeld van:

Een schip waar echtpaar K. likkebaardend naar heeft staan kijken!

Tja, stel je bent een enorme tuinliefhebber en je moet kiezen tussen een leven aan de wal of (grotendeels) op het water, wat moet je dan! Nou, dan pik je gewoon het
dek in om je hobby bot te vieren! Dit is dus een schippersvrouw naar ons hart!

Niet alleen jezelf, maar ook veel anderen doe je een plezier met deze kleine kwekerij op een schip! Hoe vaak zal deze boot wel niet gefotografeerd zijn!

 

1 juli 2009

Vraag van Joop aan de Joffers: wie weet de naam van dit zich als een tapijt uitspreidende "weefplantje"? Het is vorig jaar zomaar verschenen, ben er blij mee, want hoewel het zich over grote oppervlaktes verspreid, wat mooi is , is het wel makkelijk te verwijderen. Het plantje heeft dunne, vertakte stengels, een beetje spinnewebachtig.
 

9 juni 2009

Vraag van Joke aan de Joffers:
Wie kan mij helpen aan de naam van deze struik? Hij geurt niet en de bloemen lijken wat op jasmijn. Wie weet het antwoord?

25 mei 2009

Joke heeft een mooie digitale camera gekocht en is bezig verslingerd te geraken aan fotografie. Haar tuin biedt haar inspiratie in overvloed, al was het alleen maar vanwege de vijver waar zowel de bruine als de groene kikkers leven en zich voortplanten, allerlei soorten waterjuffers en libellen rondvliegen en de reiger met geweld moet worden tegengehouden bij zijn pogingen de vissen van Jokes echtgenoot buit te maken. Onlangs was Joke er getuige van hoe een libel begon uit te sluipen en ze legde het hele proces vast op haar camera. Dit is een van haar foto's.

22 mei 2009

Van Joop weten we allemaal dat ze stapelgek met haar tuin is en de blommen die daarin bloeien. Regelmatig probeert ze digitaal al dat fraais vast te leggen maar meestal met een enigszins droef resultaat.....
Geïnspireerd door "den Belg" die deze week haar tuin fotografeerde, is ook zij weer met nieuw elan aan de slag gegaan en zie: staat de papaver er niet pront op?! Joop: de papaverkroeg is weer geopend!

17-05-09

Zoals de meesten van ons worstelt ook Corry met het zevenblad in haar tuin, Zoals ze al in het gastenboek liet weten. Ze is er maar eens creatief mee aan de slag gegaan en maakte de volgende fotoreportage.

Overigens schreef Romke van de Kaa recentelijk nog eens in zijn tuincolumn dat de enige manier om Zevenblad kwijt te raken, is: continu de blaadjes wegknippen of -trekken. Daar ben ik (Tineke) nu zelf het hele voorjaar al mee bezig - dagelijks de nieuw opkomende blaadjes weg plukken - en ik moet zeggen dat het inderdaad helpt. Als je almaar doorgaat een plant te beroven van zijn blad, legt die plant uiteindelijk het loodje. Deze methode is alleen maar werkzaam natuurlijk als je een niet al te grote tuin hebt. Anders is er geen beginnen aan!

22-11-08

Recept voor een vogelblik:
Neem een leeg conservenblik en maak daarin twee gaatjes aan de kanten waar het deksel en de bodem zaten. Hier doorheen haal je twee touwtjes. Niet vastknopen.
Smelt op zacht vuur een pak frituurvet. Het hoeft niet heet te worden. Als het vet genoeg gesmolten is, doe je er flink wat gemengde vogelzaden bij. Ook wat fijngehakte pinda's (Wibra, € 0,60). Wil je het extra lekker maken, doe er dan ook nog wat universeelvoer bij. Dat bestaat uit besjes, insecten e.d.
Er moet zoveel vogelvoer in, dat het geheel een stijve smurrie wordt. Laat dit nu wat afkoelen en doe het in het bik, waar het verder kan opstijven in de koelkast.
Ophangen: Draai nu de bodem uit het blik, zodat de vogels er van twee kanten bij kunnen. Ter verfraaiing kun je om het blik sisaltouw binden, of wat je maar mooi vindt. Doe er nu twee posteleastieken omheen en steek daar doorheen een stok of takje. Knoop nu de touwtjes dicht en hang het blik ergens op waar je het goed kunt zien. Je zult verstelt staan van het aantal vogels dat er op afkomt!!

19-07-08

In de tuin van Joop:
Bij het snoeien van de Kalmia heb ik me in een wespennest gestoken...Dat vonden de bewoners niet leuk en ze kwamen in horden op me af. Al voor het daadwerkelijk het geval was, maakte ik me - als door een wesp gestoken -uit de voeten. Te laat, één stak me in mijn bovenlip, zodat ik de rest van de dag als Zoeloevrouw heb moeten doorbrengen....

Arie Rijneveld kwam in imkeruitrusting redding brengen. Wel zielig om ze te moeten bespuiten... Twee dagen later voorzichtig in de struik gepord: geen reactie. Toen heb ik het nest eruit geknipt, zoals je ziet. Wat een prachtig opgebouwd kunstwerkje is dat!
 

16-06-08
Gisteren, 16 juni, was het een gezellige dag door het bezoek van “de bonte tuinvlooien” uit Aalten. Wij kregen van hen een uitnodiging voor volgend jaar en zullen er beslist heengaan.

De tuin van Fenny imponeerde natuurlijk meteen al door de mooie lange oprijlaan. Er was door onder andere Martha en Christine voor iets lekkers bij de koffie gezorgd en dat ging er wel in na de lange autorit.
De Tuinvlooien tuinieren ook op zandgrond, dus ze kenden de problemen. Fenny had erg haar best gedaan en heeft uitgelegd waarom sommige stukken nog niet helemaal volgroeid waren. (Veel bamboe uitgetrekken bijv.)

Dan de tuin van Marina. Ik heb  horen fluisteren dat Nico 's ochtends nog snel even het gras had gemaaid. De rambler bloeide en alles zag er prachtig uit.
Het water van de vijver was helder als kristal.

Wie anders dan Christine had weer voor een ijskoude soep gezorgd, een voortreffelijke salada en een lekker toetje. De Tuinvlooien hadden hun eigen boterhammetje bij zich, maar het lekkers van Christine vond evengoed gretig aftrek.

Toen naar Martha. Haar tuin is prachtig op kleur. Aangepast aan het schilderwerk van haar huis, veel potten met blauwe bloemen . Ook in de tuin veel blauw bloeiende planten. Prachtig!
Martha heeft de Tuinvlooien een rondleiding gegeven en verteld waarom en wanneer een en ander tot stand was gekomen.
En toen was er natuurlijk weer thee met iets lekkers. O.a. tijm/citroenmelisse-cake. Christine gaat het recept op de site zetten en er gaat ook een mail naar de Vlooien.

Aan het eind van het tuinbezoek mocht diegene die nog een stukje van de Prunella (blauw natuurlijk) wilden hebben het zelf uitsteken.
Goede beurt gemaakt door de Groene Joffers. Het was een gezellige dag. Na drie dagen tuinen was het goed om vandaag even niks te hoeven in de tuin, maar dat geloofde natuurlijk niemand. Ik heb al weer zanderig vingers en hoe zou dat komen.

11-06-08
Vandaag belde Mariette DM dat er onder de boom waar haar steenuilenkast hing, een jong op de grond lag. Ze had het teruggedaan in de kast maar een poos later lag het er weer. Later in de middag bleek dat dit het jongste exemplaar van drie steenuiltjes was. Heel vreemd, want de uilen worden uitgebroed in het achterste deel van de kast en moeten dan door een rond gat naar het "voorportaal" om naar buiten te komen. Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat een jonge steenuil in dit stadium van zijn ontwikkeling buiten de kast geraakt. De uiltjes waren nog geen drie weken oud. Mariette heeft ze laten ringen door een daartoe bevoegd iemand.

Met mijn eigen steenuilenwerkgroep van het IVN, heb ik vorige week in totaal 13 uiltjes geringd in de Havikerwaard, Laag Soeren, Leuvenheim en Spankeren. Dat is buitengewoon leuk werk! De jongen waren wat aan de magere kant hetgeen erop kan wijzen dat er weinig muizen zijn dit jaar. In zo'n geval gaan pa en ma jagen op andere vogels, zoals spreeuwen, merels e.d. Dat was inderdaad te zien aan de prooiresten.
Gr. Tineke

10-06-08
Zoals wij allemaal weten, houdt Joop in haar eentje een hele havermoutfabriek in stand. Haar hele AOW wordt uitgegeven aan havermout voor de vogels. Althans, dat was haar bedoeling. Onder de overkapping van haar terras wordt dagelijks gestrooid en dat weet onderhand alles wat loopt, kruipt en trippelt....
Rinus de specht, Eduard de eekhoorn, natuurlijk ook allerlei soorten vogels en vogeltjes en niet te vergeten Mien muis met haar kroost.

Mien is een bosmuis en een paar keer per dag komt ze langs de snackbar om samen met haar jongen de buikjes te vullen. En Joop beleeft daar zoveel plezier aan! Ze ligt in katzwijm voor haar keukendeur, de camera in de aanslag om al dat leuks te fotograferen..... Eigenlijk is Joop een benijdenswaardig vrouwmens!
Gr.Tineke

08-02-08
De tuin van Joop is - zoals elk voorjaar - weer blauw!

Alhoewel, de crocussen zijn in werkelijk lila, volgens Joop. (Moeilijke kleur om te fotograferen!). Joop: zie, de lente is weer begonnen, ik heb hele velden lila crocussen, de vinkenslagen vliegen me om de oren en de Roodborst zit weer hoopvol te wachten.

08-01-08  Kijktip:
Een aardige website om af en toe te bezoeken is de Belgische site
www.tuinadvies.be
Je vindt er allerlei informatie over groentes, planten, tuinonderhoud, bloemschikken, je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt je via de site abonneren op een nieuwsbrief.

Nog een aardige website: www.tuinkrant.com
Ook hier kun je lekker rondneuzen tussen allerlei tips, nieuws, onderhoud enz. van je tuin.

20-12-07 In de tuin van Coby
In onze tuin speelde zich een kleine natuurfilm af!
Een paar dagen geleden zagen wij de sperwer jagen in onze tuin! In een oogwenk hadden alle vogeltjes een goed heenkomen gezocht.
Gisteren echter bleek de sperwer te zijn teruggekomen en tijdens de jacht was hij klaarblijkelijk ergens tegenaan gevlogen. Toen mijn man en ik hem ontdekte, zat hij helemaal groggy op de grond en wij hadden de gelegenheid hem uitgebreid te bespieden, ons doodstil houdend. Maar opeens begon hij zijn kop weer te bewegen en langzaam kwam hij weer bij zijn positieven. Toen dat ver genoeg gevorderd was, vloog hij weg.
Een heel bijzondere waarneming, wat een prachtig dier, deze vogel met zijn grote hanenpoten!

16-12-07: In de tuin van Joke:
Ik ontdekte vandaag een stel vogels waarvan me meteen opviel door hun gedrag, dat het niet de bekende soorten waren die we regelmatig zien. Met behulp van een verrekijker kon ik ze prima waarnemen. Toen snel een vogelboekje gepakt om vast te stellen wie deze bezoekers waren: barmsijsjes. Heel mooi gestreepte vogeltjes met rode kopveertjes. Dit was een heel mooi vogeljaar in onze tuin: eerst de roerdomp, toen weer de ijsvogel en nu deze beauties!

6-12-07.  Ze zijn er weer!!

Behalve de vogelen en de familie muis (waarvan wederom enkele leden hun intrek binnen (!!!) hebben genomen, is ook Eduard eekhoorn weer regelmatig aanwezig. Als de noten op zijn, neemt hij genoegen met appelschillen. Weer leuk hoor, al die bezoekers!
Joop (die ze allemaal zo lief vindt en bijkans haar hele AOW uitgeeft aan voeders)

Mooie ontdekking:
Trof ik vorige zomer tot mijn grote geluk rupsen van de Pagevlinder aan in mijn volkstuin, nu vond ik er bijzondere insecten: pyamawantsen! Die waren tot voor kort in ons land niet aanwezig maar het veranderende klimaat brengt ze naar het noorden. Het zijn fantastische insecten om te zien, met rode streepjes en zwarte stippen. Als je foto's wilt zien moet je even surfen naar mijn spiksplinternieuwe website met de naam www.natuurfragmenten.nl  Ze staan in het blokje "zomer". Groeten van Tineke

Uit de tuin van Joke: 13 juli:

Lieve Joffers,
Nu ben ik pas in de gelegenheid om even mijn bevindingen van afgelopen maandag te berichten......
Donder, hagel en bliksem tegen het eind van de middag. Het schijnt heel plaatselijk te zijn geweest. In Dieren bijvoorbeeld, is niks gevallen.
Ik heb niet één gaaf blad meer in de vijver. Het was compleet winter boven Eerbeek. Alles was wit en lag vol met hagelstenen als kapucijners. De riolen konden het vele water niet verwerken en de goten stroomden over.


 

De tuin is een puinhoop met afgevallen bladeren en stukgehagelde planten.
Wij hebben de hele week de kleinkinderen en  dan zijn er andere prioriteiten dan the garden. Ik word er helemaal een beetje pissig (verdrietig) van zo'n ravage.
Maar veel naar speeltuinen en andere evenementen zodat ik niet teveel naar buiten hoef te kijken. Zijn er nog meer lotgenoten? kunnen we een praatgroep oprichten!!!!!!!
Zo, ik ben het even kwijt, dat lucht op.
Groeten
Joffer Joke

2.5.07: Wat Joop weer zoal ziet....

Daar ben ik weer,
Zag vanavond een vadermerel 1 jong voeren. Dat jong was al meegekomen en zat op de carport bij de buren, dus hoefde pa niet zover te vliegen. Ben benieuwd ,of ie morgen weer wat dichterbij zal komen.

Zag ook de eerste vuurjuffer, kwam op mijn arm zitten!
Joop.

26.4.07: De rozen bloeien in de volkstuin van Tineke!!!


Zépherine Drouen

In deze aprilmaand sneuvelt het ene record na het andere...
In mijn volkstuin bloeien de eerste bloemen van de Zépherine Drouen. Heerlijk geurende rozen. Maar zó vroeg is dat nog nooit gebeurd! Zou het klimaat dan echt aan 't veranderen zijn?

2.4.07: "Last van de IJsvogel...!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Vernomen dat de echtgenoot van onze Joke "last heeft van de ijsvogel".
Het vliegend juweel vergrijpt zich namelijk aan de goudvissen van man Ben.
Wisten jullie dat er heel veel natuurliefhebbers zijn die zich de benen uit hun lijf lopen, urenlang bij waterplasjes zitten om een ijsvogel te zien? En dat de meesten dat pas eenmaal in hun leven is overkomen????
Ik geloof dat ik meneer van Os maar ga subsidiëren met een maandelijkse leverantie goudvissen!  Last van de ijsvogel.............................
 

30.3.07: Uit de tuin van Eva:

Afgelopen najaar hebben we weer een groep hoge tsuga's eruit gehaald (laten halen!). Iedere keer vinden we zulke ingrepen heel spannend en iedere keer zijn we opgetogen over het resultaat. Zoals het licht nu speelt door de bomen en we weer een beetje meer lucht zien! In dit geval in het westen met de avondzon en soms met mooie kleuren. We hopen ook dat meer licht op het gazon iets minder mos zal opleveren. Zojuist is er weer een flinke aanhangwagen vol mos afgevoerd. Gelukkig blijven de vogels komen, die vinden nog genoeg fijne plekjes in de overgebleven bomen en in de klimop.


 

Een van de verrassingen van de beplanting: de Paris (éénbes), die we enkele jaren geleden hebben geplant, breidt zich geweldig uit: tientallen dikke punten komen tevoorschijn.
De klimroos "Pauls Himalayan Musk" die niets deed, hebben we een zonniger plek gegeven. Resultaat: een explosie van activiteit! Iets bescheidener maar wel veel belovend gedraagt zich het klimroosje "Francis E.Lester", dat we afknipten en verplaatsten naar de appelboom, omdat de storm de oorspronkelijke steunboom had omgeblazen.
Ieder jaar scheur ik de sneeuwklokjes na de bloei - de beloning is groot als ze na de winter bij honderden verschijnen. Andere verwilderingsbollen worden nog wel eens opgegeten door muizen of eekhoorns, maar de sneeuwklokjes en de scilla's zijn blijkbaar minder gewild als voedsel.
Er is nog wel niet zoveel bloeiends te zien in een tuin als de onze, maar als je goed kijkt is er wel veel boeiends: veel leven!
 

29.3.07:  Uit de tuin van Mariëtte:

Eigenlijk zijn we nog erg bezig van alles op te ruimen. Ons terrasje onder de grote tafel was verzakt en is net opnieuw gelegd, maar moet nog 'ingewassen' worden. Het gras was links en rechts erg verzakt en de overtollige aarde hebben we daar op verspreid, en nieuw graszaad op gestrooid. Even wachten dus.


De oude paardenstal willen we ook nog schilderen, dus dat moet gebeuren voordat mijn speciale salvia uitgroeit en de vijg weer uitwaaiert. Volgende week dus.

De moestuin moest weer onkruid vrij. Ook had ik daar vorig jaar tweejarigen gezaaid, dus die moesten een plekje krijgen. Is inmiddels gebeurd. Ik had bijzonder veel onkruid (en mos) dit jaar en moest ook nog e.e.a snoeien, maar ben daar voor het grootste deel wel een eind mee. Rond de vijver is het gras wat hardnekkiger, en blesseer ik mijn rug wanneer ik er te hard aan trek. Ik laat - gemakshalve - ook wat zitten. Dan zijn de kikkers me ook weer erg dankbaar.

De helleborussen bloeien prachtig dit jaar. Het worden steeds grotere bossen, dus daar genieten we van, maar ook van het idee dat er van alles aan zit te komen. Ook de overwintering van de potten is dit jaar goed gegaan, mede door de zachte winter. Of alle bougainvilles het nog gaan doen, weet ik niet, maar ja, je kunt niet alles hebben.
Oftewel, ik zie uit naar over een maand of twee.

Enne, met het zwangere ezelmeisje gaat goed. Ze is echt al erg dik (maar ja, dat zeiden ze van mij ook). Wij (lees zij) verwachten haar veulen eind mei begin juni.

Onze Cate (hondje) was afgelopen drie weken loops (niet echt feestelijk), gelukkig is het nu weer zo'n beetje voorbij. Wij willen in de toekomst graag een nestje van ons wonderhondje, dus het was voor het goede doel.

Dit was voorlopig het nieuws van "Groot Hemstee". 

 

Mede- GroeneJoffers,

Kunnen jullie ook haast niet wachten tot het er weer zo uitziet:

Maar eerst moet er nog er nog hard gezwoegd worden.
Joop

Februari '07 in Marina’s (en Nico’s) tuin:

Het bronzen wijfje bij de vijver zit heerlijk te mijmeren tussen talloze sneeuwklokken en ik kijk met verwachtende blik naar de Cornus Kousa,zal hij (zij?) nu rijker gaan bloeien? Nog geen tekenen, wel bij de cornus "Eddie's White Wonder",  wat een knoppen!!!!

De schijnhazelaar heeft al een paar zachtgele bloempjes en ik zie knoppen in de Hepatica Nobilis, wat is dat een prachtig blauw!!! In Hennie's tuin leerde ik die kennen. Nu heb ik zelfs een paar Hepatica plantjes uit Estland, (vlak bij Tallinn uitgegraven .....de bosgronden bij de kust waren helemaal wit van de bloemen,)  en ze zijn weer verschenen!!! Spannend of ze gaan bloeien.

Een heel klein prunusje (met donker blad) staat heel teer te bloeien, wit , (ik kan de naam nergens vinden) en in de malus kruipen 3 flink uitlopende clematissen naar boven, in concurrentie met de ramblerroos "Seagull" .De roze primulaatjes uit de bergen van Tessin (Zwitserland) vinden onze voortuin ook heel gezellig.

 

Koninginnepage....

Vandaag, 30 oktober '06 in mijn volkstuin:
In het veldje wortelen ontwaar ik een heleboel rupsen, groenachtig met oranje stipjes.
Mijn hart stokt in mijn keel: hier was een koninginnepage en ik heb het niet gezien....
 


Wat jammer nou! De pagevlinder had een heleboel eitjes gelegd en daaruit waren rupsen gekomen. Dit was een derde generatie vlinders die, door de opwarming van het klimaat, eind september nog aan voortplanting had gedaan. De rupsen schranzen zichtbaar van het wortelloof. Waarschijnlijk nog eenmaal een vervelling, dan gaan de rupsen zich inspinnen. Ze maken een cocon die met een paar zijdedraadjes worden vastgezet aan een stevige stengel in de buurt van de waardplanten.
Zie je nou, dit kan alleen maar in een tuintje als het mijne dat niet jaarlijks wordt leeggehaald in de herfst en vervolgens omgespit. Want dat willen de meeste tuinders, maagdelijke zwarte grond die schoon de winter in gaat......
 

 

Een wát??? Een roerdomp!! Te horen in Vroege Vogels, 1 okt.a.s.

Zondagmorgen 24/9 tegen twaalven. De telefoon gaat.
Joke aan de lijn: weet jij hoe je roerdomp moet klaarmaken?
Tineke: Wát zeg je daar?! Heb jij een ROERDOMP?? Hoe kom je daaraan?
Joke: hij staat gewoon op de steiger bij onze vijver......
Dit is niet te geloven. Natuurfotografen struinen dagenlang rond om tussen het riet een roerdomp te ontwaren. De vogels zijn zo schuw, dat er zelden een geslaagd plaatje wordt geschoten..... En bij Joke staat ie gewoon bij de vijver. Dit is niet te geloven.
Mijn (Tineke) eerste neiging is om in de auto te stappen en het beest te gaan fotograferen. Ik heb een lens van 400 mm dus dat moet prachtig worden.
Maar.... er staat een taart in de oven en ik ben in afwachting van een huis vol visite....
Joke zegt dat Ben al in de steigers staat om hem weg te jagen. Ik zeg dat ik Ben nooit meer aankijk als hij dat doet, ik beloof hem 10 nieuwe goudvissen......
Dit is pas frustratie!! Een ROERDOMP!!!!!!!!!!!!!!! En ik kan er niet heen.........

 

Dieren in de tuin van Joop: 

Het hele jaar door voer ik de vogels. Er staat altijd een bak met havermout op het keukenterras. 's Morgens zitten mijn gevleugelde vriendjes al in het omringend struweel te wachten tot het bakje weer gevuld wordt om er zich dan met zijn allen op te storten. Merels, lijsters,roodborstjes, boomklevers, kool- en pimpelmezen,vinkjes, heggemussen, jonge bonte spechten, etc. etc.

Maar ook knaagdieren, jonge eekhoorns en zeer veel bosmuisjes. Tijdens het wieden vind ik overal muizenholletjes in de tuin. Zij helpen duidelijk met het verspreiden van zaden. Papaverbollen worden van de steel geroofd -'t valt me mee, dat ik ze niet "high" rond zie dollen. Ook het akeleienzaad brengen ze rond. Nu is het zaad van de stokrozen aan de beurt. Aan de mijne vind je geen zaad, het wordt er consequent vanaf gehaald en opgeslagen voor slechtere tijden, Ik vind overal bergjes, b.v. in de garage en in het hoekje bij de voordeur.

Vaak heb ik honden te logeren en ik heb hen geleerd dat ze niet van de havermout mogen eten en de vogels niet weg mogen jagen. Dat gaat meestal goed. Babs, een bouvier blijft zo "muis"stil liggen, dat de vogels tot 10 cm. van haar neus rustig zitten te eten.
Dat lukt de Jack Russels ook, maar...als er een muis in zicht komt natuurlijk niet. Dan vliegen ze overeind en proberen hem te vangen. Tikoes van Dorine kan uren trillend van opwinding zitten staren naar het plekje waar de muisjes altijd vandaan komen. Bumble deed dat eerst ook, maar als oudere meer ervaren hond had zij al snel door dat een muis ook niet gek is en rechtsomkeerd maakt zodra ie zo'n witte hondensnoet ziet. Dus bedacht ie een list: Ze ging in de keuken zitten, achter het voile vliegengordijn en stoof pas naar buiten, als de muis bij de voerbak zat.

Nu heb ik Maudje uit Amsterdam te logeren. Haar uitlaatplek is het Vondelpark, waar ze zich voornamelijk bezig houdt met andere honden.Zij bekeek het gejaag van de ander honden eens en  het leek haar ook wel een leuk spelletje. De muis, niet verdacht op een zwarte hondensnoet begon te eten. Maud er op af. De muis vluchtte van schrik de verkeerde kant op en verstopte zich achter een emmer, dacht Maud. Met haar neus de emmer opzij geduwd :geen muis. Ik ging helpen, inderdaad :geen muis! Waar was ie gebleven???

In de gieter die er naast stond. Ik probeerde hem eruit te laten door de gieter op zijn kant te houden. Muis schrok en kroop in de tuit, zijn kopje stak eruit, maar hij zat klem, och arm... Een tikje op zijn neus hielp niet, hij was heel angstig, kon niet heen of weer. Ik heb toen de gieter op de bloembak gelegd en na heel veel gewurm kwam ie eruit en scheerde zich weg. Nu zie ik af en toe een muis, die moeilijk loopt. Zou het die bewuste muis zijn? heeft ie zijn heup ontwricht? Ik wens hem beterschap!
Joop.
 

In de tuin van Joke:

Op deze lange zomeravonden is het goed zitten aan de rand van onze vijver aan 't Hungeling. Een twintigtal kikkers leeft zich dan uit op de manden met Verbena's.
Wanneer het goed begint te schemeren komen er tal van nachtvlinders op deze bloemen om nectar uit elk afzonderlijk bloempje te halen. Daar wachten de kikkers op.
Grappig was het dat ik 's morgens steeds weer verbaasd was dat er zoveel bloemblaadjes onder de manden lagen, maar bij bestudering 's avonds bleek hoe dat kwam.

En hoog dat deze beestjes kunnen springen, ja zelfs moeten springen want die manden met bloemen zijn tamelijk hoog. En ze kunnen ook rechtstreeks uit de vijver in de manden springen, vandaar die vele gevallen bloemblaadjes. In verhouding springen zij veel hoger dan de atleten die net over de twee meter komen.


De tuin ziet er verder prima uit ondanks de droogte. De dahlia's beginnen te bloeien en dat is erg spannend. Ik weet namelijk niet meer wat ik waar gezet heb. Ik had er op een bepaald moment zó de balen van dat ik al die dahlia's nog moest zetten, dat elke plek goed was. Het blijkt achteraf dat ik toch wel creatief bezig ben geweest.

Verder heeft mijn granaatappel vier bloemen! Het is dan wel geen Frankrijk en er zullen ook wel geen vruchten aan komen, maar bloeien doet ie wel en dat nog wel in de kleur van het Nederlands elftal (al hoef je daar nu niet trots op te zijn).

 

In de tuin van Dorine:

Mijn mediterrane terras ziet er dankzij de tropische temperaturen super uit!! Dit is goed weer voor de Passiebloemen en zo. Vanaf 1 augustus zijn wij weer min of meer permanent in Eerbeek; wie om de hoek wil kijken, is welkom. De rest van de tuin krijgt Saharatrekjes. Groetjes, Dorine

 

Wanhoopskreet:
(vrij naar Annie M.G. Schmidt)

Ik wil niet meer, ik wil niet meer,
Ik wil geen water geven!
De slang en sproeier elke keer
een ander plekje geven.
Om zes uur sta ik naast mijn bed
en snel de kranen open gezet.
Dan komt de zon, en moet ik wachten
op schaduw,'s avonds omstreeks achten...
Ondanks moeders ijverig gieten
staan er planten te verpiet'ren.
Ach kwam er nu toch maar eens regen.
Ik kan er werk'lijk niet meer tegen.
 
Mien Tuinsproeier
 

Uit de tuin van Fenny:

Veel tijd heeft Fenny niet voor haar tuin in Zwitserland, omdat ze daar niet zoveel tijd doorbrengt. Maar desondanks is ze trots op haar bloemenborder.

Naar boven