Receptenpagina
Tuinvrouwen
blijken uitstekende baksters, zo is gebleken door de jaren heen.
Vanaf 2007 staan onze Joffersrecepten op de website.
Recepten bij
de Nieuwjaarsthee 2011:
MINIKAASPASTEITJES MET
CRANBERRYMARMELADE(hapje 24 stuks)
2 el marmelade |
1/3 dunne prei |
bakblik |
2 el cranberrycompote(potje) |
1 bekertje crème fraiche |
bakpapier |
24 mini pasteibakjes |
3 el bieslook fijngeknipt |
spuitzak |
250 gr bleu d’Auvergne oid |
|
|
Verwarm de oven voor op 200 °.
Roer de marmelade met de cranberrycompote door elkaar.
Snipper de prei.
Klop de kaas met de prei en de crème fraiche door elkaar met de mixer.
Doe over in een spuitzak.
1.
Vul de minipastei bakjes met het kaas mengsel .
Bak de pasteitjes in de voorverwarmde oven ca 15 minuten goudbruin.
Lepel er een klein beetje van de cranberrymarmelade op.
Bestrooi met bieslook
.
SELDERIE CRÈME SOEP MET BACON(8
glaasjes)
½ selderij knol |
Zout/peper |
staafmixer |
5 dl melk |
8 plakjes bacon |
koekenpan |
|
1 dl slagroom |
8 miniglaasjes |
Schil de selderij knol.
Snijd in kleine blokjes.
Doe de blokjes met de melk in de pan.
Kook ze in ca 30 minuten gaar.
Pureer met de staafmixer.
Laat de soep afkoelen(kan ingevroren worden)
Snijd de bacon doormidden.
Bak ze in een droge koekenpan knapperig of in de oven van 200 op
bakpapier ca 15 minuten.
Meng de slagroom door de soep.
Schenk de soep over in de glaasjes.
Garneer met de bacon.
GEITENKAAS, GEDROOGDE VRUCHTEN EN
GEDROOGDE TOMATEN(voorgerecht 18 glaasjes)
120 gr gedroogde tomaten op olie |
2 dl slagroom |
zeef |
6 gewelde abrikozen |
½ el olijfolie |
spuitzakken |
6 gewelde pruimen |
mp zout/peper |
blender |
5 gedroogde vijgen |
|
glaasjes |
300 gr zachte geitenkaas |
brood /stengeltjes oid |
mixer |
|
|
|
Giet de gedroogde tomaten af en pureer ze met de blender doe
over in een spuitzak.
Pureer alle gedroogde vruchten met de blender en doe in een
spuitzak.
Verkruimel de geitenkaas in een kom.
Verwarm de slagroom tot lauw en klop er de kaas en olijfolie
door tot een romig mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de kaas in 3 porties en doe in spuitzakken.
Spuit een bodempje geitenkaas.
Daarop een laagje puree van gedroogde tomaat.
Laagje kaas.
Daarop een laagje gedroogd fruit.
Als laatste een laagje geitenkaas
Tijdens ons
bezoek aan tuinclub De Doornappels vielen wij voor dit recept:
Pittige
abrokozen-sjalottenquiche
Ingrediënten:
8 sjalotjes, 8 abrikozen (vers of gedroogd
en geweekt), 50 gr. boter, 1 eetlepel vindaloopasta (Indiase
kruidenpasta, potje à 283 gr. Patak’s), 75 gr. suiker, ¾ dl.
tomatensap, 200 gr. gegrilde kalkoenborst of kipfilet (plakjes
vleeswaar), 1 blikje pizzadeeg (Danerolles, 270 gr.) of pakje
Koopmans mix voor quiche, ½ eetlepel boter om in te vetten en
een lage taartvorm doorsnede ca. 24 cm.
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 ºC.; Sjalotjes
pellen en halveren. In braadpan boter smelten, vindaloopasta
erdoor roeren, sjalotjes erdoor scheppen en in ca. 5 minuten
zachtjes gaar smoren. Sjalotjes uit de pan scheppen op een bord
en suiker door de saus roeren en op zacht vuur in ca. 4 minuten
laten smelten (af en toe doorroeren). Daarna al roerend
tomatensap toevoegen en ca. 2 minuten laten inkoken tot dikke
saus. Iets laten afkoelen.
Verse abrikozen wassen, halveren en pitten
verwijderen of de voorgeweekte gedroogde abrikozen halveren en
iets afdrogen. Kalkoen of kipfilet in reepjes snijden. Taartvorm
invetten en bekleden met pizzadeeg of Koopmans quichemix (zie
hiervoor gebruiksaanwijzing op de verpakking). Kalkoen- of
kipvlees over taartbodem verdelen. Abrikozen en sjalotjes erover
verdelen met de bolle kant naar boven en saus erover
uitstrijken.
Afhankelijk van soort bodem en oven de
quiche goudbruin en gaar bakken in ca. 25 à 35 minuten.
Zowel warm als koud
verrukkelijk!!!!!
Recept van
een tuinliefhebber:
Irma Meerman
uit Alphen aan de Rijn, stuurde ons op 18/11 dit recept toe.
Echt een taart om de koude mee te verdrijven....
Recept van 'Torta
Cioccolata di Irene'
(Zie website www.poderesantostefano.it)
200 gram donkere chocolade (min 60%)
200 gram roomboter
300 gram suiker
3 eieren
140 gram bloem
Verwarm de oven voor op 160 oC
Smelt de chocola met de boter 'au bain marie' in een pan op lage
temperatuur.
Pan van het vuur halen. Voeg de suiker, de licht losgeklopte
eieren toe en mix dit snel met een garde. (Voeg eventueel een of
twee dopjes rum toe- wij vinden dit wel erg lekker, maar is niet
origineel).
Voeg de gezeefde bloem toe, meng goed en giet in een beboterde
boterkoek-vorm van ca 20-22 cm doorsnee.
Bak ca 20 minuten op 160 oC.
De torta rijst niet, blijft vrij laag.
Dit is echt heel erg lekker , bv als dessert, met een bolletje
ijs en/of wat plakjes peer. De taart zelf ook lauw serveren is
helemaal lekker natuurlijk.
Zelf bak ik er meestal twee tegelijk en vries de gesneden parten
per twee in.
Mijn man eet die zelfs als 'chocolade-ijstaart', zo lekker is
het.
In Engeland en Ierland zeggen ze "Sweet on the lips, forever on
the hips" of "Lush on the lips, firm on the hips", maar dat
lijkt mee te vallen. Tenslotte is genieten heel gezond voor een
mens, en na een dag werken in de tuin, kan het best.
Succes met jullie tuinclub !
Vriendelijke groet, Irma Meerman (Alphen a/d Rijn)
De
overheerlijke hartige taart van Nanny,
waarvan wij smulden tijdens de lezing van Tineke.
Bodem
: kant en
klaar bladerdeeg, liefst rond met bakpapier eronder.
Springvorm ermee bekleden.
Vulling : 1 ui gesnipperd, 50 gram ontbijtspek in
snippers, 2 bakjes
paddestoelen ( lekkerst is met verschillende soorten)
2 grote eieren, 200 cc houdbare slagroom, zout en peper,
evt teentje knoflook, evt. wat kerrie of thijm.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
In grote koekenpan uitjes fruiten in klontje boter. Ze mogen
absoluut
niet donker worden.
Spekjes en champignons met de kruiderij mee fruiten tot het
meeste vocht
verdampt is. Wat af laten koelen.
Vulling over de bladerdeeg bodem verdelen.
Eieren met de slagroom loskloppen en over de vulling
uitschenken vlak
voordat het geheel de over ingaat.
25 minuten in de oven. Goed opletten dat het geheel niet meer
dan
lichtbruin en net gaar wordt anders is het effect droog of
bitter.
Recept van de FLAPJACKS
die jullie zo lekker vonden tijdens de nieuwjaarsthee bij Nanny
75 gram boter
75 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels ‘golden syrup’
(o.a. verkrijgbaar bij A.H.
125 gram havermout
Boter smelten in pan die groot genoeg is voor alle ingrediënten.
Basterdsuiker en stroop toevoegen plus de havermout.Goed roeren.
Mengsel in ondiep bakblik van 20 bij 20 cm doen, plat strijken.
In voorverwarmde oven van 180 graden C. bakken, 20 à 25 minuten.
Iets laten afkoelen en in vierkantjes snijden, op plank laten
afkoelen.
Doodsimpel, een kind kan de was doen!
Groetjes, Dorine
ROMIGE RABARBERTAART met krokante
bitterkoekjesbodem(16 stukjes)
Bodem
|
Vulling
|
springvorm 26 cm |
150 gr
bitterkoekjes of amarettini |
750 gr rabarber |
bakpapier |
100 gr lange
vingers |
150 gr suiker |
2 plastic zakken |
125 gr zachte
boter |
2 zakjes
vanillesuiker |
keukenmachine |
|
4 el rode
vruchten limonade |
|
|
9 blaadjes witte
gelatine |
|
maïsolie om in
te vetten |
500 gr magere
kwark |
|
1 zakje slagroom
versteviger |
4+ 2 dl koude
slagroom |
|
|
1-2 el
frambozenjam |
|
Kan 2 dagen van
tevoren de taart kan in gevroren worden maar moet minimaal 1 dag
van tevoren gemaakt worden
- 1.
Bekleed de bodem met bakpapier en vet de rand in met wat
olie
-
Verkruimel de lange vingers en de bitterkoekjes in de
keukenmachine grof
- Voeg
de zachte boter toe en meng het erdoor
-
Verdeel de deegmassa over de bodem van de vorm en druk
goed aan
- Zet
een uur of langer in de koeling om op te stijven
- 1.
Maak de rabarber schoon en snijd in kleine stukjes
- Doe de
rabarber met de frambozen of andere limonade de suiker
en 1 zakje vanillesuiker in een pan
- Laat
het geheel 10 minuten trekken
-
Verwarm de rabarber zachtjes tot het moes wordt
- Breng
het aan de kook en laat het 3 minuten koken en 5 minuten
afkoelen
- Week
de gelatine in ruim koud water
- Knijp
de gelatine ui t en los op in de warme rabarber en laat
het geheel afkoelen ( niet te lang in de koelkast het
mag niet stijf worden)
- 1. Roer
het andere zakje vanillesuiker door de kwark
- Schep
de kwark door de afgekoelde rabarber
- Zet
het mengsel 20 minuten in de koelkast tot het begint te
geleren.
- 1. Klop 4
dl slagroom stijf en schep door de rabarber- kwarkcrème
-
Verdeel het mengsel over de bodem
- Laat
de taart minmaal 12 uur opstijven in de koelkast
- 1.
Verkruimel met een deegroller 50 gr van de bitterkoekjes in
een plastic zak of in de keukenmachine
- Haal
de taart uit de vorm en zet op een taartschaal
-
Verdeel de kruimels langs de rand van de taart
- Klop
de 2 dl slagroom stijf met een zakje slagroomversteviger
- Doe
over in een spuitzak met klein mondje
-
Versier de taart met toefjes slagroom
-
Verwarm de frambozenjam en vul een spuitzakje ermee en
knip een puntje af
- En doe
op de toefjes slagroom wat jam en leg er nog wat
bitterkoekjes op
-
MEVROUW BEUKES TIPSYTAART
(gebak Zuid-Afrika 6
personen)
1 tl baksoda |
|
mixer |
2 ½ dl water |
1 snufje zout |
springvorm 24 –26 cm
|
250 gr dadels |
250 gr walnoten of
pecannoten |
zeef |
125 gr zachte boter |
Siroop
|
bakpapier |
225 gr suiker |
225 suiker en 60 gr
vanillesuiker |
|
240 gr bloem met 1 tl
bakpoeder of zelfr bakmeel |
1 el boter en snufje zout |
|
2 eieren |
80 ml water |
|
|
6 el
brandy of cognac of meer |
|
Kan een paar dagen van tevoren
dan kan de drank er goed intrekken
A.
1. Ontpit de dadels en snijd klein.Breng het water aan de kook.
-
Voeg de baksoda toe en
de helft van de dadels.
-
Goed doorroeren uit zetten en
af laten koelen
-
Vet de vorm goed in en
bekleed de bodem met bakpapier
B.
1. Verwarm de oven voor op 180º C
2. Snijd de
noten grof Klop de boter met de suiker tot een gladde massa.
-
Klop er de eieren door.
-
Zeef de bloem, bakpoeder en
zout erboven of gebruik zelfrijzend bakmeel en zout
-
Klop het erdoor.
-
Voeg het mengsel met de
dadels toe en roer erdoor
-
Voeg de noten en de rest van
de dadels toe en roer door het deeg.
-
Giet het beslag in de vorm
-
Zet het 50 –60 minuten in de
oven
-
Laat de cake in de vorm iets
afkoelen
C.
1. Kook het water met de suiker,
vanillesuiker en de boter ca 5 minuten
-
Neem de pan van het vuur.
-
Meng de siroop met het zout
en brandy.
-
Schenk de siroop over de
cake.
-
Laat het afkoelen in de vorm
en serveer evt met geslagen slagroom
¨
Baksoda(bicarbonate) is te koop bij de drogist(zuiveringszout)
of bij de toko
UIT HET ZUID-AFRIKAANS KOOKBOEK
LEHLA ELDRIDGE
CHINESE CUSTARDVLAAITJES
(dan ta 12 stuks gebak)
12 plakjes
bladerdeeg ontdooid |
vulling |
lage muffinvorm
12 of |
Boter om in te
vetten |
2 kleine eieren |
satéprikker |
|
75 gr fijne
kristalsuiker |
(24 kleine
muffinvormpjes) |
|
3 ¾ blikje
gecondenseerde melk |
|
Kan een dag van
tevoren
- 1.
Verwarm de oven voor op 200˚ C
- Vet de
muffinvorm of vlaaivormpjes in
- Steek
rondjes van 7 cm doorsnede uit het deeg
-
Bekleed de vormpjes ermee
- 1.
Klop de ingrediënten voor de vulling door elkaar
- Vul de
vormpjes tot 6 mm onder de rand
- Bak de
vlaaitjes 10 minuten, schakel de oven terug tot 180˚ C
- Bak ze
in 10 – 15 minuten gaar
- Een
prikker moet er droog uitkomen
- Ze
kunnen koud of warm gegeten worden
Ik heb 3 kleine
muffinvormpjes (9 stuks) van Xenos gebruikt.
Heb je erg grote eieren, gebruik dan het hele blikje.
UIT: CHINA MODERN CHING-HE-HUAN
WORTELNOTENTAART (op de nieuwjaarsbijeenkomst januari
2008)
Benodigdheden:
250 gr. Boter
100 gram bruine suiker
100 gram honing
2 eieren, losgeklopt
250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
300 gram winterwortelen, geraspt
110 gram walnoten, grof gehakt
150 gram roomkaas, naturel (ik heb 2 pakjes Mon Chou gebruikt)
1 limoen, uitgeperst
100 gram poedersuiker
Ingevette vierkante bakvorm
- Verwarm de oven voor op 175 graden C..
Smelt op laag vuur de boter en roer met een garde de suiker
en de honing erdoor. Klop nu de eieren erdoor. Roer het
bakmeel erdoor tot je een dik beslag krijgt.
- Schep de wortel en de walnoot
erdoorheen. Lepel het beslag in de ingevette bakvorm en bak
de taart in 50 minuten gaar. Laat de taart buiten de oven 15
minuten afkoelen.
- Roer de roomkaas met het limoensap en
de poedersuiker tot een romige crème. Bestrijk de taart met
de limoencrème. Snijd de worteltaart.
Dit recept komt
uit de AllerHande van december 2007.
Eet smakelijk.
Wanneer je na
het eten van de taart twee uur in de tuin werkt, zijn alle
calorieën weer verdwenen en heb je heerlijk gesmuld.
Joke van Os