AGENDA                                                              

Receptenpagina

Tuinvrouwen blijken uitstekende baksters, zo is gebleken door de jaren heen.
Vanaf 2007 staan onze Joffersrecepten op de website.

Recepten bij de Nieuwjaarsthee 2011:
 

MINIKAASPASTEITJES  MET CRANBERRYMARMELADE(hapje 24 stuks)

2 el marmelade

1/3  dunne prei

bakblik

2 el cranberrycompote(potje)

1 bekertje crème fraiche

bakpapier

24 mini pasteibakjes

3 el bieslook fijngeknipt

spuitzak

250 gr  bleu d’Auvergne oid

 

 

 Verwarm de oven voor op 200 °.
 Roer de marmelade met de cranberrycompote door elkaar.
 Snipper de prei.
 Klop  de kaas  met de prei en de crème fraiche door elkaar met de mixer.
 Doe over in een spuitzak.

1.       Vul de minipastei bakjes met het kaas mengsel .
 Bak de pasteitjes  in de voorverwarmde oven ca 15 minuten goudbruin.
 Lepel er een klein beetje van de cranberrymarmelade op.
Bestrooi met bieslook

SELDERIE CRÈME SOEP MET BACON(8 glaasjes)

½ selderij knol

Zout/peper

staafmixer

5 dl melk

8 plakjes bacon

koekenpan

 

1 dl slagroom

8 miniglaasjes

Schil de selderij knol.
Snijd in kleine blokjes.
Doe de blokjes met de melk in de pan.
Kook ze in ca 30 minuten gaar.
Pureer met de staafmixer.
Laat de soep afkoelen(kan ingevroren worden)

Snijd de bacon doormidden.
Bak ze in een droge koekenpan knapperig of in de oven van 200 op bakpapier ca 15 minuten.
Meng  de slagroom door de soep.
Schenk de soep over in de glaasjes.
Garneer met de bacon.

GEITENKAAS, GEDROOGDE VRUCHTEN EN GEDROOGDE TOMATEN(voorgerecht 18 glaasjes)

120 gr gedroogde tomaten op olie

2 dl slagroom

zeef

6  gewelde abrikozen

½  el  olijfolie

spuitzakken

6 gewelde pruimen

mp zout/peper

blender

5  gedroogde vijgen

 

 glaasjes

300 gr zachte geitenkaas

brood /stengeltjes oid

mixer

 

 

 

Giet de gedroogde tomaten af en pureer ze met de blender doe over in een spuitzak.
Pureer alle gedroogde vruchten met de blender en doe in een spuitzak.
Verkruimel de geitenkaas in een kom.
Verwarm de slagroom tot lauw en klop  er de kaas en olijfolie door tot een romig mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de kaas in 3 porties en doe in spuitzakken.
Spuit  een bodempje geitenkaas.
Daarop een laagje puree van gedroogde tomaat.
 
Laagje kaas.
Daarop een laagje gedroogd fruit.
Als laatste een laagje geitenkaas

 

Tijdens ons bezoek aan tuinclub De Doornappels vielen wij voor dit recept:

Pittige abrokozen-sjalottenquiche

Ingrediënten:

8 sjalotjes, 8 abrikozen (vers of gedroogd en geweekt), 50 gr. boter, 1 eetlepel vindaloopasta (Indiase kruidenpasta, potje à 283 gr. Patak’s), 75 gr. suiker, ¾ dl. tomatensap, 200 gr. gegrilde kalkoenborst of kipfilet (plakjes vleeswaar), 1 blikje pizzadeeg (Danerolles, 270 gr.) of pakje Koopmans mix voor quiche, ½ eetlepel boter om in te vetten en een lage taartvorm doorsnede ca. 24 cm.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 ºC.; Sjalotjes pellen en halveren. In braadpan boter smelten, vindaloopasta erdoor roeren, sjalotjes erdoor scheppen en in ca. 5 minuten zachtjes gaar smoren. Sjalotjes uit de pan scheppen op een bord en suiker door de saus roeren en op zacht vuur in ca. 4 minuten laten smelten (af en toe doorroeren). Daarna al roerend tomatensap toevoegen en ca. 2 minuten laten inkoken tot dikke saus. Iets laten afkoelen.

Verse abrikozen wassen, halveren en pitten verwijderen of de voorgeweekte gedroogde abrikozen halveren en iets afdrogen. Kalkoen of kipfilet in reepjes snijden. Taartvorm invetten en bekleden met pizzadeeg of Koopmans quichemix (zie hiervoor gebruiksaanwijzing op de verpakking). Kalkoen- of kipvlees over taartbodem verdelen. Abrikozen en sjalotjes erover verdelen met de bolle kant naar boven  en saus erover uitstrijken.

Afhankelijk van soort bodem en oven de quiche goudbruin en gaar bakken in ca. 25 à 35 minuten.

Zowel warm als koud verrukkelijk!!!!!

 

Recept van een tuinliefhebber:

Irma Meerman uit Alphen aan de Rijn, stuurde ons op 18/11 dit recept toe.
Echt een taart om de koude mee te verdrijven....
 

Recept van 'Torta Cioccolata di Irene'
(Zie website www.poderesantostefano.it)

200 gram donkere chocolade (min 60%)
200 gram roomboter
300 gram suiker
3 eieren
140 gram bloem

Verwarm de oven voor op 160 oC
Smelt de chocola met de boter 'au bain marie' in een pan op lage temperatuur.
Pan van het vuur halen. Voeg de suiker, de licht losgeklopte eieren toe en mix dit snel met een garde. (Voeg eventueel een of twee dopjes rum toe- wij vinden dit wel erg lekker, maar is niet origineel).
Voeg de gezeefde bloem toe, meng goed en giet in een beboterde boterkoek-vorm van ca 20-22 cm doorsnee.
Bak ca 20 minuten op 160 oC.
De torta rijst niet, blijft vrij laag.

Dit is echt heel erg lekker , bv als dessert, met een bolletje ijs en/of wat plakjes peer. De taart zelf ook lauw serveren is helemaal lekker natuurlijk.
Zelf bak ik er meestal twee tegelijk en vries de gesneden parten per twee in.
Mijn man eet die zelfs als 'chocolade-ijstaart', zo lekker is het.
In Engeland en Ierland zeggen ze "Sweet on the lips, forever on the hips" of "Lush on the lips, firm on the hips", maar dat lijkt mee te vallen. Tenslotte is genieten heel gezond voor een mens, en na een dag werken in de tuin, kan het best.


Succes met jullie tuinclub !
Vriendelijke groet, Irma Meerman (Alphen a/d Rijn)
 

De overheerlijke hartige taart van Nanny,
waarvan wij smulden tijdens de lezing van Tineke.

Bodem : kant en klaar bladerdeeg, liefst rond met bakpapier eronder.
Springvorm ermee bekleden.
Vulling : 1 ui gesnipperd, 50 gram ontbijtspek in snippers, 2 bakjes
 paddestoelen ( lekkerst is met verschillende soorten)
 2 grote eieren, 200 cc houdbare slagroom, zout en peper,
 evt teentje knoflook, evt. wat kerrie of thijm.
 Oven voorverwarmen op 200 graden.
 In grote koekenpan uitjes fruiten in klontje boter. Ze mogen absoluut
 niet donker worden.
 Spekjes en champignons met de kruiderij mee fruiten tot het meeste vocht
 verdampt is. Wat af laten koelen.
 Vulling over de bladerdeeg bodem verdelen.
 Eieren met de slagroom loskloppen en over de vulling uitschenken vlak
 voordat het geheel de over ingaat.
 25 minuten in de oven. Goed opletten dat het geheel niet meer dan
 lichtbruin en net gaar wordt anders is het effect droog of bitter.

 

Recept van de FLAPJACKS
die jullie zo lekker vonden tijdens de nieuwjaarsthee bij Nanny

        75 gram boter
        75 gram donkerbruine basterdsuiker
          2 eetlepels ‘golden syrup’  (o.a. verkrijgbaar bij A.H.
      125 gram havermout

Boter smelten in pan die groot genoeg is voor alle ingrediënten.
Basterdsuiker en stroop toevoegen plus de havermout.Goed roeren.
Mengsel in ondiep bakblik van 20 bij 20 cm doen, plat strijken.
In voorverwarmde oven van 180 graden C. bakken, 20 à 25 minuten.
Iets laten afkoelen en in vierkantjes snijden, op plank laten afkoelen.

Doodsimpel, een kind kan de was doen!    
Groetjes,  Dorine
 

ROMIGE RABARBERTAART met krokante bitterkoekjesbodem(16 stukjes)

Bodem

Vulling

springvorm 26 cm

150 gr bitterkoekjes of amarettini

750 gr rabarber

bakpapier

100 gr lange vingers

150 gr suiker

2 plastic zakken

125 gr zachte boter

2 zakjes vanillesuiker

keukenmachine

 

4 el rode vruchten limonade

 

 

9 blaadjes witte gelatine

 

maïsolie om in te vetten

500 gr magere kwark

 

1 zakje slagroom versteviger

4+ 2 dl koude slagroom

 

 

1-2 el frambozenjam

 

Kan 2 dagen van tevoren de taart kan in gevroren worden maar moet minimaal 1 dag van tevoren gemaakt worden

  1.       1.  Bekleed de bodem met bakpapier en vet de rand in met wat olie
    1. Verkruimel de lange vingers en de bitterkoekjes in de keukenmachine grof
    2. Voeg de zachte boter toe en meng het erdoor
    3. Verdeel de deegmassa over de bodem van de vorm en druk goed aan
    4. Zet een uur of langer in de koeling om op te stijven
       
  1.        1.  Maak de rabarber schoon en snijd in kleine stukjes
    1. Doe de rabarber met de frambozen of andere limonade de suiker en 1 zakje vanillesuiker in een pan
    2. Laat het geheel 10 minuten trekken
    3. Verwarm de rabarber zachtjes tot het moes wordt
    4. Breng het aan de kook en laat het 3 minuten koken en 5 minuten afkoelen
    5. Week de gelatine in ruim koud water
    6. Knijp de gelatine ui t en los op in de warme rabarber en laat het geheel afkoelen ( niet te lang in de koelkast het mag niet stijf worden)
       
  1. 1.  Roer het andere zakje vanillesuiker door de kwark
    1. Schep de kwark door de afgekoelde rabarber
    2. Zet het mengsel 20 minuten in de koelkast tot het begint te geleren.
       
  1. 1.  Klop 4 dl slagroom stijf en schep door de rabarber- kwarkcrème
    1. Verdeel het mengsel over de bodem
    2. Laat de taart minmaal 12 uur opstijven in de koelkast
       
  1. 1.  Verkruimel met een deegroller 50 gr van de bitterkoekjes in een plastic zak of in de keukenmachine
    1. Haal de taart uit de vorm en zet op een taartschaal
    2. Verdeel de kruimels langs de rand van de taart
    3. Klop de 2 dl slagroom stijf met een zakje slagroomversteviger
    4. Doe over in een spuitzak met klein mondje
    5. Versier de taart met toefjes slagroom
    6. Verwarm de frambozenjam en vul een spuitzakje ermee en knip een puntje af
    7. En doe op de toefjes slagroom wat jam en leg er nog wat bitterkoekjes op
  2.  

MEVROUW BEUKES TIPSYTAART (gebak Zuid-Afrika 6 personen)

1 tl baksoda

 

mixer

2 ½ dl water

1 snufje zout

springvorm 24 –26 cm

250 gr dadels

250 gr walnoten of pecannoten

zeef

125 gr zachte boter

Siroop

bakpapier

225 gr suiker

225  suiker en 60 gr vanillesuiker

 

240 gr bloem met 1 tl bakpoeder of zelfr bakmeel

1 el boter en snufje zout

 

2 eieren

80 ml water

 

 

6  el brandy of cognac of meer

 

Kan een paar dagen van tevoren dan kan de drank er goed intrekken

A.      1.  Ontpit de dadels en snijd klein.Breng het water aan de kook.

  1. Voeg de baksoda toe en de helft van de dadels.
  2. Goed doorroeren uit zetten en af laten koelen
  3. Vet de vorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier

B.       1.  Verwarm de oven voor op 180º C

2.   Snijd de noten grof Klop de boter met de suiker tot een gladde massa.

  1. Klop er de eieren door.
  2. Zeef de bloem, bakpoeder en zout  erboven of gebruik zelfrijzend bakmeel en zout
  3. Klop het erdoor.
  4. Voeg het mengsel met de dadels toe en roer erdoor
  5. Voeg de noten en de rest van de dadels toe en roer door het deeg.
  6. Giet het beslag in de vorm
  7. Zet het 50 –60 minuten in de oven
  8. Laat de cake in de vorm iets afkoelen

C.       1.  Kook het water met de suiker, vanillesuiker en de boter ca 5 minuten

  1. Neem de pan van het vuur.
  2. Meng de siroop met het zout en brandy.
  3. Schenk de siroop over de cake.
  4. Laat het afkoelen in de vorm  en serveer evt met geslagen slagroom

¨            Baksoda(bicarbonate) is te koop bij de drogist(zuiveringszout) of bij de toko

UIT HET ZUID-AFRIKAANS KOOKBOEK LEHLA ELDRIDGE

 

CHINESE CUSTARDVLAAITJES  (dan ta 12 stuks gebak)

12 plakjes bladerdeeg ontdooid

vulling

lage muffinvorm 12 of

Boter om in te vetten

2 kleine eieren

satéprikker

 

75 gr fijne kristalsuiker

(24 kleine muffinvormpjes)

 

3 ¾ blikje  gecondenseerde melk

 

Kan een dag van tevoren

  1.     1.   Verwarm de oven voor op 200˚ C
    1. Vet de muffinvorm of vlaaivormpjes in
    2. Steek rondjes van 7 cm doorsnede uit het deeg
    3. Bekleed de vormpjes ermee
       
  1.     1.   Klop de ingrediënten voor de vulling door elkaar
    1. Vul de vormpjes tot  6 mm onder de rand
    2. Bak de vlaaitjes 10 minuten, schakel de oven terug tot 180˚ C
    3. Bak ze in 10 – 15 minuten gaar
    4. Een prikker moet er droog uitkomen
    5. Ze kunnen koud of warm gegeten worden

Ik heb 3 kleine muffinvormpjes (9 stuks) van Xenos gebruikt.
Heb je erg grote eieren, gebruik dan het hele blikje.

UIT: CHINA MODERN CHING-HE-HUAN

WORTELNOTENTAART (op de nieuwjaarsbijeenkomst januari 2008)

Benodigdheden:

250 gr. Boter
100 gram bruine suiker
100 gram honing
2 eieren, losgeklopt
250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd

300 gram winterwortelen, geraspt
110 gram walnoten, grof gehakt
150 gram roomkaas, naturel (ik heb 2 pakjes Mon Chou gebruikt)
1 limoen, uitgeperst
100 gram poedersuiker

Ingevette vierkante bakvorm

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden C.. Smelt op laag vuur de boter en roer met een garde de suiker en de honing erdoor. Klop nu de eieren erdoor. Roer het bakmeel erdoor tot je een dik beslag krijgt.
  2. Schep de wortel en de walnoot erdoorheen. Lepel het beslag in de ingevette bakvorm en bak de taart in 50 minuten gaar. Laat de taart buiten de oven 15 minuten afkoelen.
  3. Roer de roomkaas met het limoensap en de poedersuiker tot een romige crème. Bestrijk de taart met de limoencrème. Snijd de worteltaart.

Dit recept komt uit de AllerHande van december 2007.
Eet smakelijk.

Wanneer je na het eten van de taart twee uur in de tuin werkt, zijn alle calorieën weer verdwenen en heb je heerlijk gesmuld.

Joke van Os